Βουβωνοκήλη

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη είναι ο συχνότερος τύπος κήλης. Παρουσιάζεται ως διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, στο δεξιό ή αριστερό κατώτερο μέρος της κοιλιάς και οφείλεται στην πρόπτωση του περιεχομένου της κοιλιάς(έντερο, λίπος, περιτόναιο)διαμέσου του βουβωνικού πόρου. Ο βουβωνικός πόρος είναι ένα «κανάλι»  το οποίο διέρχεται από τους μυς της κοιλιάς και χρησιμεύει στη δίοδο αγγείων, νεύρων, λεμφαγγείων καθώς και του σπερματικού πόρου στον άντρα και του στρογγύλου συνδέσμου της μήτρας στη γυναίκα.

βουβωνοκήλη

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της βουβωνοκήλης;

Οι παράγοντες κινδύνου είναι οι παράγοντες που δημιουργούν αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, όπως:
  • παχυσαρκία
  • άρση βάρους
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • χρόνια δυσκοιλιότητα
  • εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Το πρώτο σύμπτωμα των ασθενών είναι συνήθως η διόγκωση της βουβωνικής χώρας, η οποία μπορεί να γίνεται πιο εμφανής με το βήχα, την έγερση από την ύπτια θέση και την όρθια στάση. Η διόγκωση μπορεί να εξαφανίζεται όταν ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση. Συνήθως συνυπάρχει μια ήπια ενόχληση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, η οποία μπορεί να είναι εντονότερη σε καταστάσεις αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Πως γίνεται η διάγνωση της βουβωνοκήλης;

Τις περισσότερες φορές η κλινική εξέταση αρκεί για τη διάγνωση της βουβωνοκήλης. Σε περιπτώσεις που η διάγνωση δεν είναι τόσο εμφανής, απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία) μπορούν να βοηθήσουν.

Η βουβωνοκήλη μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές;

Η βουβωνοκήλη δεν αποτελεί επείγον περιστατικό. Εάν όμως μια κήλη δεν μπορεί να αναταχθεί, δηλαδή το περιεχόμενό της παγιδευτεί γύρω από το στόμιό της, τότε απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση.  Τα συμπτώματα στην περίπτωση αυτή είναι έντονος πόνος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, ερυθρότητα και έντονη διόγκωση και σκληρία της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή το περιεχόμενο της κήλης θα πρέπει να αναταχθεί μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει με χειρισμούς, απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.

Στην περίπτωση που το περιεχόμενο της κήλης είναι το έντερο τότε αυτό μπορεί να περισφιχθεί, με αποτέλεσμα μείωση της αιματικής παροχής του, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε στραγγαλισμό και νέκρωση του εντέρου. Στην περίπτωση της περισφιγμένης βουβωνοκήλης απαιτείται άμεση χειρουργική παρέμβαση.

περισφιγμένη βουβωνοκήλη

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ένας ασθενής με βουβωνοκήλη;

Από τη στιγμή που θα τεθεί η διάγνωση της βουβωνοκήλης η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Όμως, η παρουσία της βουβωνοκήλης χωρίς επιπλοκές δεν αποτελεί από μόνη της επείγον περιστατικό και o ασθενής μπορεί να προγραμματίσει το χειρουργείο ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής του. Θα πρέπει όμως να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο της περίσφιξης και την πιθανότητα να οδηγηθεί επειγόντως στο χειρουργείο. Ασθενείς οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιολογικά προβλήματα, λήψη αντιπηκτικών) καλό είναι να χειρουργούνται προγραμματισμένα, με σκοπό την αποφυγή δυσάρεστων συμβαμάτων στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η επείγουσα χειρουργική παρέμβαση.

Πως γίνεται η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης;

Στη βιβλιογραφία έχουν περιγραφεί πάρα πολλες μέθοδοι για την χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Αυτή η οποία συνήθως χρησιμοποιείται σήμερα είναι η πλαστική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος. Σκοπός της χρήσης του πλέγματος είναι η “ενίσχυση” του ευένδοτου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος με τελικό στόχο την αποφυγή της υποτροπής.

αποκατάσταση βουβωνοκήλης με πλέγμα

είδη πλεγμάτων

 

Η τοποθέτηση του πλέγματος μπορεί να γίνει είτε ανοιχτά, δηλαδή με μια μικρή τομή στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, είτε λαπαροσκοπικά, δηλαδή με τρεις μικρές οπές και τη χρήση κάμερας. Γενικά, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης δεν έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοιχτή αποκατάσταση. Και αυτό γιατί με την ανοιχτή μέθοδο, με μια μικρή τομή, επιτυγχάνεται ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Ενώ όλοι οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε ανοιχτή αποκατάσταση, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση αντενδείκνυται σε ασθενείς με επιπλοκές από τη βουβωνοκήλη (μη ανατασσόμενη ή περισφιγμένη βουβωνοκήλη), όπως επίσης και σε ασθενείς οι οποίοι δεν είναι σε θέση να λάβουν γενική αναισθησία. Αντίθετα, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση έχει ένδειξη σε περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης (δηλαδή δεξιά και αριστερά), καθώς και σε υποτροπιάζουσα κήλη η οποία είχε αποκατασταθεί με την ανοιχτή μέθοδο.

λαπαροσκοπική αποκατάστασηΛαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Συχνές ερωτήσεις

  • Πόσες μέρες θα πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο;Συνήθως ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο ένα βράδυ. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να πάρει εξιτήριο και την ίδια ημέρα.
  • Πότε μπορώ να επανέλθω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;Άμεσα. Ο μόνος περιορισμός αφορά τη γυμναστική και την άρση βάρους.
  • Τι είδος αναισθησίας απαιτείται;Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία, ραχιαία αναισθησία ή ακόμα και με τοπική αναισθησία. Το είδος της αναισθησίας αποφασίζεται από κοινού μετά από συζήτηση με τον αναισθησιολόγο και τον ασθενή.

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.