Μηροκήλη

Τι είναι η μηροκήλη;

Η μηροκήλη είναι ένας τύπος κήλης της βουβωνικής χώρας, στην οποία η διόγκωση παρουσιάζεται πιο χαμηλά σε σχέση με τη βουβωνοκήλη. Το περιεχόμενο της κήλης διέρχεται δια του μηριαίου δακτυλίου, μιας ευένδοτης περιοχής του κοιλιακού τοιχώματος αμέσως κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο. Η μηροκήλη αποτελεί σπάνιο είδος κήλης (2-4% των κηλών της βουβωνικής χώρας και <10% των κηλών γενικά) και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της μηροκήλης;

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μιας μηροκήλης δεν διαφέρουν από αυτούς της συχνότερα εμφανιζόμενης βουβωνοκήλης και είναι οι παράγοντες που δημιουργούν αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, όπως:

  • παχυσαρκία
  • άρση βάρους
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • χρόνια δυσκοιλιότητα
  • εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηροκήλης;

Το πρώτο σύμπτωμα των ασθενών είναι συνήθως η διόγκωση της βουβωνικής χώρας, η οποία μπορεί να γίνεται πιο εμφανείς με το βήχα, την έγερση από την ύπτια θέση και στην όρθια στάση.

Η διόγκωση μπορεί να εξαφανίζεται όταν ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση. Συνήθως συνυπάρχει μια ήπια ενόχληση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, η οποία μπορεί να είναι εντονότερη σε καταστάσεις αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης ή προς το τέλος της ημέρας.

Πως γίνεται η διάγνωση της μηροκήλης;

Η διάγνωση συνήθως γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Ο ασθενής συνήθως θα αναφέρει την παρουσία διόγκωσης στην περιοχή της βουβωνικής χώρας.

Κατά την κλινική εξέταση στην όρθια θέση συνήθως είναι δυνατή η ψηλάφηση της κήλης. Πολλές φορές όμως είναι δύσκολη η διάκριση ανάμεσα σε μια μηροκήλη και σε μία βουβωνοκήλη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρειαστούν επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της μηροκήλης;

Η μηροκήλη δεν αποτελεί επείγον περιστατικό. Έχει όμως το χαρακτηριστικό ότι πολύ συχνά εμφανίζεται με επιπλοκές, δηλαδή περίσφιξη. Στην περίπτωση αυτή το περιεχόμενοτης μηροκήλης παγιδεύεται γύρω από το στόμιό της και τότε απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Τα συμπτώματα στην περίπτωση αυτή είναι έντονος πόνος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, ερυθρότητα και έντονη διόγκωση και σκληρία της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή το περιεχόμενο της κήλης θα πρέπει να αναταχθεί μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει με χειρισμούς, απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.

Στην περίπτωση που το περιεχόμενο της κήλης είναι το έντερο τότε αυτό μπορεί να περισφιχθεί, με αποτέλεσμα μείωση της αιματικής παροχής του, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε στραγγαλισμό και νέκρωση του εντέρου. Στην περίπτωση της περισφιγμένης μηροκήλης απαιτείται άμεση χειρουργική παρέμβαση.

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ένας ασθενής με μηροκήλη;

Στην περίπτωση της μηροκήλης, σε αντίθεση με τη βουβωνοκήλη,ο προγραμματισμός του χειρουργείου συστήνεται σε όλους τους ασθενείς, ακόμα και σε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών της μηροκήλης, δηλαδή περίσφιξης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Πως γίνεται η χειρουργική αποκατάσταση της μηροκήλης;

Η αποκατάσταση της μηροκήλης γίνεται συνήθως με την τοποθέτηση πλέγματος, με σκοπό την ενίσχυση του ευένδοτου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος.

Η τοποθέτηση του πλέγματος μπορεί να γίνει είτε ανοιχτά, με μια μικρή τομή, είτε λαπαροσκοπικά. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλεχθεί, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως για μια ημέρα, ο μετεγχειρητικός πόνος είτε μικρός και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του, με μόνο περιορισμό τη σωματική δραστηριότητα και την αποφυγή άρσης βάρους.

 

 

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.