Μετεγχειρητική κήλη

Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη;

Για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα είναι απαραίτητο να «κοπούν» τα κοιλιακά τοιχώματα, τα οποία με το πέρας του χειρουργείου αποκαθίστανται με συρραφή τους. Οποιαδήποτε τομή στα κοιλιακά τοιχώματα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κήλης. Η μετεγχειρητική κήλη λοιπόν είναι μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία δημιουργείται σε σημεία στα οποία έχει προηγηθεί μια χειρουργική τομή.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία μετεγχειρητικής κήλης;

Οι παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία κήλης σχετίζονται τόσο με τον ασθενή όσο και με τεχνικά θέματα κατά τη διάρκεια της συρραφής.

Παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία μετεγχειρητικής κήλης είναι

  • Παχύσαρκοι ασθενείς
  • Καπνιστές
  • Λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
  • Διαταραχές της θρέψης, υποσιτισμός
  • Επιμόλυνση του χειρουργικού τραύματος
  • Μεγάλη τάση κατά τη συρραφή των κοιλιακών τοιχωμάτων
  • Επείγον χειρουργείο

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετεγχειρητικής κήλης;

Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν την παρουσία ενός εξογκώματος στην κοιλιακή χώρα, στο σημείο που είχε προηγηθεί η χειρουργική τομή. Μπορεί να συνοδεύεται από ήπια δυσφορία και να γίνεται εντονότερο μετά από έντονο βήχα ή γενικά αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Όπως σε όλες τις μορφές κήλης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα περίσφιξης, η οποία συνοδεύεται με έντονο πόνο στην περιοχή. Στην περίπτωση όμως της μετεγχειρητικής κήλης η πιθανότητα αυτή είναι μικρή (10-15%).

Πως γίνεται η διάγνωση της μετεγχειρητικής κήλης;

Συνήθως για τη διάγνωση αρκεί το ιστορικό του ασθενή και η κλινική εξέταση. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ισχυρή υποψία για την παρουσία κήλης χωρίς να υπάρχει κλινική επιβεβαίωση, όπως για παράδειγμα σε παχύσαρκους ασθενείς, η αξονική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής.

Πότε χρειάζεται να χειρουργηθεί ένας ασθενής με μετεγχειρητική κήλη;

Η θεραπεία της μετεγχειρητικής κήλης είναι μόνο χειρουργική. Οι ενδείξεις για χειρουργική αποκατάσταση της κήλης είναι :

  • Κήλη που προκαλεί συμπτώματα
  • Μεγάλος κίνδυνος περίσφιξης
  • Ασυμπτωματική κήλη η οποία όμως επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενή

Παρόλα αυτά δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για χειρουργική επιδιόρθωση της κήλης. Ασθενείς με σοβαρά συνυπάρχοντα νοσήματα, παχύσαρκοι ασθενείς και βαρείς καπνιστές αποτελούν ομάδες ασθενών όπου η πιθανότητα επιπλοκών μετά από χειρουργική αποκατάσταση είναι μεγαλύτερη από το όφελος ενός χειρουργείου.

Πως γίνεται η αποκατάσταση της μετεγχειρητικής κήλης;

Η αποκατάσταση της μετεγχειρητικής κήλης γίνεται σχεδόν πάντα με τοποθέτηση πλέγματος. Υπάρχει και η δυνατότητα αποκατάστασης με απλές ραφές, μόνο σε μικρές κήλες (μέγεθος <2-3 εκ) αλλά συνοδεύεται από ποσοστό υποτροπής έως 50%.

Το πλέγμα τοποθετείται με τέτοιο τρόπο στο κοιλιακά τοιχώματα, ώστε να καλύπτει το μέγεθος της κήλης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος. Το πλέγμα μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία σε σχέση με τις δομές του κοιλιακού τοιχώματος.

Η τοποθέτηση του πλέγματος μπορεί να γίνει είτε με την κλασική «ανοιχτή» χειρουργική είτε λαπαροσκοπικά. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εξαρτάται από το μέγεθος της κήλης και από τη συνολική κατάσταση του ασθενή.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.