Ραγάδα δακτυλίου

Τι είναι η ραγάδα του πρωκτού;

Η ραγάδα του πρωκτού είναι ένα «σκίσιμο» του δέρματος του πρωκτού και συνήθως προκαλείται από τη δίοδο σκληρών και μεγάλου όγκου κοπράνων. Το αποτέλεσμα του τραυματισμού αυτού είναι ο σπασμός του σφικτήρα, δηλαδή του μυ ο οποίος βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Ο σπασμός αυτός προκαλεί περαιτέρω τραυματισμό και δεν επιτρέπει την επούλωση της ραγάδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγάδας;

Τα συμπτώματα της ραγάδας είναι:

  • έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της κένωσης, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά
  • απώλεια αίματος με την κένωση, συνήθως μικρής ποσότητας
  • κνησμός ή ερεθισμός του δέρματος γύρω από τον πρωκτό

Πως γίνεται η διάγνωση της ραγάδας;

Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα που περιγράφει ο ασθενής και στην κλινική εξέταση, κατά την οποία ανευρίσκεται το «σκίσιμο» στο δέρμα του πρωκτού. Η κλινική εξέταση γίνεται με απλή επισκόπηση της περιοχής και αποφεύγεται η δακτυλική εξέταση γιατί είναι πολύ επώδυνη για τον ασθενή. Εάν η κλινική εξέταση δεν είναι διαγνωστική ή ο ιατρός το κρίνει απαραίτητο μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις.

Ποια είναι η θεραπεία της ραγάδας;

Ο στόχος της θεραπείας είναι η αποφυγή του πόνου και η ελάττωση του σπασμού του σφικτήρα και τελικά η επούλωση της ραγάδας. Εάν η ραγάδα είναι πρόσφατη (οξεία ραγάδα) έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επουλωθεί με συντηρητικά μέτρα και φαρμακευτική αγωγή.

Η αρχική θεραπεία της ραγάδας είναι συντηρητική και αφορά:

  • Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
  • Κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φυτικών ινών
  • Ζεστά εδρόλουτρα
  • Τοπικά αναλγητικά
  • Τοπικές αλοιφές με αγγειοδιασταλτική δράση (νιτρογλυκερίνη ή νιφεδιπίνη). Η τοπική τους δράση προκαλεί χαλάρωση του σφικτήρα και τοπική διαστολή των αγγείων, επιταχύνοντας την επούλωση. Η χρήση τους επιτυγχάνει επούλωση της ραγάδας σε 50% των ασθενών. Η σημαντικότερη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι ο πονοκέφαλος, σε 20-30 % των ασθενών.

Η χειρουργική θεραπεία προτείνεται στους ασθενείς στους οποίους έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία.

Oι επιλογές της χειρουργική θεραπείας είναι:

  • Ενέσεις Botox στον σφιγκτήρα. Οι ενέσεις αυτές έχουν την ιδιότητα να προκαλούν χαλάρωση του σφικτήρα και επομένως να επιταχύνουν της επούλωση της ραγάδας. Η θεραπεία επιτυγχάνει την επούλωση της ραγάδας σε 60-80% των ασθενών. Οι ενέσεις γίνονται είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία και η διαδικασία έχει πολύ μικρή διάρκεια. Μικρό ποσοστό των ασθενών(5-7%) μπορεί να παρουσιάσουν παροδική ακράτεια.
  • Έσω πλάγια σφικτηροτομή. Είναι η θεραπεία εκλογής και αφορά τη διατομή στο χειρουργείο του έσω σφικτήρα. Επιτυγχάνει επούλωση της ραγάδας σε ποσοστό 95%, με μικρή πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας μετά το χειρουργείο.
Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.