Περιεδρικά συρίγγια

Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο;

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι ένα κανάλι επικοινωνίας που δημιουργείται ανάμεσα στον πρωκτικό σωλήνα, δηλαδή στο τελικό τμήμα του εντέρου, κοντά στον πρωκτό και στο δέρμα γύρω από την περιοχή του πρωκτού.

Το συρίγγιο δηλαδή έχει δύο άκρα, ένα στον αυλό του εντέρου(στον πρωκτικό σωλήνα) και ένα στο δέρμα γύρω από την περιοχή του πρωκτού.

Πως δημιουργείται ένα περιεδρικό συρίγγιο;

Συνήθως ο γενεσιουργός παράγοντας για να δημιουργηθεί ένα περιεδρικό συρίγγιο είναι ένα περιεδρικό απόστημα. Το περιεδρικό απόστημα δημιουργεί έντονη φλεγμονή και τελικά σχηματίζεται ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος, από το οποίο υπάρχει συνεχής ροή ρυπαρού υγρού προς το δέρμα.

Δεν υπάρχει κανόνας για το πότε ένα περιεδρικό απόστημα θα δημιουργήσει περιεδρικό συρίγγιο. Σύμφωνα όμως με τη βιβλιογραφία σχεδόν ένα στα τέσσερα αποστήματα θα καταλήξουν τελικά σε περιεδρικό συρίγγιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός περιεδρικού συριγγίου;

Τα περιεδρικά συρίγγια δεν έχουν θορυβώδη συμπτωματολογία. Συνήθως οι ασθενείς εμφανίζουν χρόνια εκροή ρυπαρού, πυώδους υλικού στην περιοχή του δέρματος του πρωκτού ή των γλουτών, ενώ η περιοχή αυτή μπορεί να είναι εξέρυθρη, επώδυνη και με αίσθημα κνησμού.

Επίσης οι ασθενείς αναφέρουν πόνο, όχι συνεχή, που μπορεί να σχετίζεται  με τις κενώσεις.

Πως γίνεται η διάγνωση ενός περιεδρικού συριγγίου;

Η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου ξεκινάει με τη λήψη ενός καλού ιστορικού από τον ασθενή, ο οποίος συνήθως θα περιγράψει την παρουσία στο παρελθόν ενός περιεδρικού αποστήματος.

Κατά την κλινική εξέταση είναι δυνατός ο εντοπισμός του έξω στόμιου του συριγγίου, το οποίο φαίνεται σαν μια οπή στο δέρμα της περιοχής. Το έσω στόμιο μπορεί να γίνει ορατό με ορθοσκόπηση.

Εκτός όμως από τον εντοπισμό των δύο στομίων, μεγάλη σημασία έχει η εσωτερική διαδρομή του συριγγίου και η σχέση του με τον έσω και τον έξω σφιγκτήρα, τους δύο μυς που συμμετέχουν στο σύστημα της εγκράτειας των κοπράνων. Στα απλά συρίγγια συνήθως δεν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις.

Στην περίπτωση όμως που είναι απαραίτητη η πλήρης απεικόνιση της διαδρομής του συριγγίου, η εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία ή ο ενδοορθικός υπέρηχος.

Ποια είναι η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου;

Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας των περιεδρικών συριγγίων είναι η χειρουργική θεραπεία. Οι στόχοι της θεραπείας είναι η πλήρης εξάλειψη του συριγγίου, η διατήρηση του μηχανισμού της εγκράτειας των κοπράνων και η πρόληψη της υποτροπής.

Εάν πρόκειται για ένα απλό επιφανειακό συρίγγιο, στο οποίο υπάρχει ελάχιστη συμμετοχή του μηχανισμού του έσω και έξω σφιγκτήρα, τότε συνήθως γίνεται απλή διάνοιξη του συριγγίου. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται σιγά σιγά η επούλωση του συριγγίου.

Εάν το συρίγγιο όμως είναι πιο πολύπλοκο και με μεγαλύτερη συμμετοχή του σφιγκτηριακού μηχανισμού, τότε δεν είναι δυνατή η απλή διάνοιξη του συριγγίου, διότι θα έπρεπε να κοπεί και τμήμα των μυών. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται τα setons.

Τα setons είναι ελαστικοί σωλήνες μικρής διαμέτρου, οι οποίοι τοποθετούνται μέσα στο κανάλι του συριγγίου και τα δύο του άκρα δένονται μαζί στο δέρμα του πρωκτού. Ο σωλήνας αυτός σιγά σιγά δένεται όλο και πιο σφιχτά. Ο σκοπός της τεχνικής αυτής είναι η σταδιακή εξάλειψη του συριγγίου και η διατήρηση ανέπαφου του σφιγκτηριακού μηχανισμού.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με γενική ή περιοχική αναισθησία και συνήθως παραμονή μίας ημέρας στο νοσοκομείο. 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.