Κύστη κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος (ή τριχοφωλεακή κύστη) είναι ένας κυστικός σχηματισμός που δημιουργείται στο κάτω άκρο του κόκκυγα, στη περιοχή μεταξύ των γλουτών, και περιέχει συνήθως τρίχες και φλεγμονώδες υλικό. Είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις της περιοχής και παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες και κυρίως στις νεαρές ηλικίες.

κύστη κόκκυγος

Πως δημιουργείται μια κύστη κόκκυγος;

Συνήθως η κύστη κόκκυγος οφείλεται σε τρίχες οι οποίες κατά την ανάπτυξή τους εισχωρούν, παγιδεύονται και αναπτύσσονται στον υποδόριο ιστό. Η παρουσία τους οδηγεί στην έναρξη μιας φλεγμονώδους διαδικασίας με τελικό αποτέλεσμα την  ανάπτυξη της κύστης στην περιοχή μεταξύ των γλουτών, της μεσογλουτιαίας σχισμής (τριχοφωλεακή κύστη). Παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη της κύστης κόκκυγος είναι η έντονη τριχοφυία, η βαθιά μεσογλουτιαία σχισμή ενώ έχει ενοχοποιηθεί και η πολύωρη καθιστική στάση που προκαλεί πίεση της περιοχής και προδιαθέτει σε μικροτραυματισμούς.

Σχηματισμός κύστης

Ποιά είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος;

Μια κύστη κόκκυγος μπορεί να παρουσιαστεί με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πόνος στην περιοχή του κόκκυγα, κυρίως στην καθιστική θέση
  • Εκροή υγρού στην περιοχή
  • Δημιουργία αποστήματος, με έντονο πόνο και παρουσία πύου

Ποιά είναι η θεραπεία της κύστης κόκκυγος

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι μόνο χειρουργική. Σε περίπτωση δημιουργίας αποστήματος είναι απαραίτητη η άμεση διάνοιξή του για την παροχέτευση του πύου. Η παραπάνω διαδικασία δεν αποτελεί την οριστική λύση του προβλήματος, καθότι αντιμετωπίζει μόνο την οξεία κατάσταση και δεν οδηγεί σε πλήρη αφαίρεση της κύστης.

Η οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι η χειρουργική εκτομή της κύστης μαζί με τα συρίγγια τα οποία πιθανώς έχουν δημιουργηθεί. Το συρίγγιο είναι η επικοινωνία της κύστης με το δέρμα , δημιουργείται ως αποτέλεσμα της φλεγμονής και μπορεί να οδηγήσει σε εκροή υγρού, μικρής ποσότητας αίματος ή πύου. Μετά την εκτομή της κύστης κόκκυγος, το τραύμα μπορεί να παραμείνει ανοιχτό και να επουλωθεί από μόνο του, ή να γίνει συρραφή του δέρματος (κλειστή μέθοδος), η οποία όμως συνοδεύεται από μεγάλη πιθανότητα υποτροπής της κύστης. Σε περίπτωση μεγάλης κύστης κόκκυγος η οποία απαιτεί εκτεταμένη εκτομή υπάρχει η δυνατότητα σύγκλεισης του τραύματος με δημιουργία κρημνών.

Συχνές ερωτήσεις

  • Πόσες μέρες νοσηλείας απαιτούνται;

Μετά την εκτομή της κύστης κόκκυγος ο ασθενής μπορεί να πάει άμεσα στο σπίτι του. Δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

  • Τι είδος αναισθησίας χρησιμοποιείται;

Η εκτομή της κύστης κόκκυγος γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με «μέθη», η οποία απαιτεί την παρουσία του αναισθησιολόγου.

  • Χρειάζονται συχνές επισκέψεις στο χειρουργό μετά από τη χειρουργική επέμβαση;

Επειδή το τραύμα μετά από την εκτομή της κύστης κόκκυγος παραμένει ανοιχτό, χρειάζονται καθημερινές αλλαγές έως ότου το τραύμα επουλωθεί. Η πρώτη αλλαγή γίνεται από το χειρουργό, ενώ στη συνέχεια οι υπόλοιπες αλλαγές μπορούν να γίνουν στο σπίτι μετά από τις σχετικές οδηγίες.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.