Πολυοζώδης βρογχοκήλη

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και ποια είναι η λειτουργία του;

Ο θυροειδής αδένας είναι ένας σχηματισμός σαν πεταλούδα στη μεσότητα περίπου του λαιμού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

Οι ορμόνες αυτές είναι η T3 (τριιωδοθυρονίνη) και η Τ4 (θυροξίνη). Η παραγωγή των ορμονών αυτών και συνεπώς η λειτουργία του θυρεοειδούς ελέγχεται από μια άλλη ορμόνη, την TSH, η οποία παράγεται από την υπόφυση, έναν σχηματισμό του εγκεφάλου που βρίσκεται στη βάση του κρανίου.

Ποια είναι η λειτουργία των θυρεοειδικών ορμονών;

Οι θυρεοειδικές ορμόνες δρουν σε όλα σχεδόν τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών. Έτσι επηρεάζουν τη λειτουργία σχεδόν όλων των συστημάτων και των οργάνων.

Τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Οι θυρεοειδικοί όζοι είναι μικροί σφαιρικοί σχηματισμοί, οι οποίοι αναπτύσσονται μέσα στο θυρεοειδή αδένα. Οι όζοι αυτοί μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος και σε αριθμό. Η παρουσία των όζων του θυρεοειδούς είναι αρκετά συχνή και στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών πρόκειται για καλοήθεις σχηματισμούς.

Τι είναι η βρογχοκήλη;

Βρογχοκήλη ονομάζεται η κατάσταση εκείνη στην οποία υπάρχει αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδή αδένα.

Τι είναι η πολυοζώδης βρογχοκήλη;

Ο όρος πολυοζώδης βρογχοκήλη αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη όπου υπάρχει αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς αδένα και παρουσία όζων εντός αυτού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πολυοζώδους βρογχοκήλης;

Οι περισσότεροι ασθενείς με πολυοζώδη βρογχοκήλη δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Η διόγκωση του θυρεοειδούς και η παρουσία όζων μπορεί να διαπιστωθούν σε απεικονιστικό έλεγχο που γίνεται για άλλο λόγο ή να διαπιστωθούν από τον ίδιο τον ασθενή σαν παρουσία διόγκωσης στο λαιμό.

Εάν υπάρχει υπερέκκριση των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού. Επίσης εάν το μέγεθος του θυρεοειδή είναι πολύ μεγάλο είναι δυνατό να υπάρχουν συμπτώματα από την πίεση γειτονικών οργάνων, συνήθως της τραχείας, όπως δύσπνοια ή βήχας.

Πως γίνεται η διάγνωση της πολυοζώδους βρογχοκήλης;

Η διαγνωστική προσέγγιση μιας πολυοζώδους βρογχοκήλης έχει σαν στόχο την εκτίμηση του μεγέθους του θυρεοειδή αδένα, τον έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας και την εκτίμηση του αριθμού, του μεγέθους και των χαρακτηριστικών των όζων.

Εκτός από τον υπέρηχο του θυρεοειδούς πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας με την μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών. Ανάλογα με τα αποτελέσματα ο θεράπων ιατρός θα κρίνει εάν χρειάζονται και άλλες πιο ειδικές εξετάσεις.

Πότε μια πολυοζώδης βρογχοκήλη χρειάζεται να αντιμετωπιστεί χειρουργικά;

Η απόφαση για αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα γίνεται αφού λαμβάνονται υπόψη η κλινική κατάσταση του ασθενή, η υπερλειτουργία ή όχι του θυρεοειδή αδένα και η επιθυμία του ασθενή. Πάντα γίνεται λεπτομερής μελέτη όλων των εξετάσεων και συζήτηση με τον ενδοκρινολόγο για τον καθορισμό της τελικής απόφασης.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.