Όζοι του θυρεοειδούς

Τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Οι θυρεοειδικοί όζοι είναι μικροί σφαιρικοί σχηματισμοί, οι οποίοι αναπτύσσονται μέσα στο θυρεοειδή αδένα. Οι όζοι αυτοί μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος και σε αριθμό.

Η παρουσία των όζων του θυρεοειδούς είναι αρκετά συχνή και στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών πρόκειται για καλοήθεις σχηματισμούς.

Έχουν συμπτώματα οι όζοι του θυρεοειδούς;

Συνήθως οι όζοι του θυρεοειδούς δεν προκαλούν συμπτώματα και η διάγνωσή τους γίνεται κατά τη διάρκεια εξετάσεων για άλλους λόγους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι ασθενείς μπορεί να εντοπίσουν οι ίδιοι μια διόγκωση στο λαιμό τους. Εάν οι όζοι προκαλούν υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών, τότε ενδέχεται να υπάρχουν συμπτώματα.

Ποια είναι η διαγνωστική προσέγγιση των όζων του θυρεοειδούς;

Η διαγνωστική προσέγγιση ενός θυρεοειδικού όζου ξεκινάει πάντα με το ιστορικό του ασθενή και την κλινική εξέταση. Ακολούθως είναι απαραίτητη η λήψη αίματος για τον προσδιορισμό της TSH και εάν δεν έχει γίνει, η εξέταση του θυρεοειδούς με υπερηχογράφημα.

Η τιμή της TSH και τα ευρήματα του υπερήχου θα καθορίσουν και την περαιτέρω διαγνωστική προσέγγιση.

Εάν η TSH είναι φυσιολογική, τότε το επόμενο βήμα είναι να γίνει παρακέντηση του όζου, εφόσον αυτός πληρεί τα κριτήρια. Εάν η TSH είναι χαμηλή, τότε πιθανότατα ο όζος είναι λειτουργικός, δηλαδή παράγει παραπάνω θυρεοειδική ορμόνη. Στην περίπτωση αυτή συνήθως γίνεται σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς.

Πότε θα χρειαστεί να γίνει παρακέντηση του όζου;

Η παρακέντηση του όζου γίνεται προς αποκλεισμό κακοήθειας. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία χρειάζεται ή όχι να γίνει FNA (Fine Needle Aspiration). Συνήθως όζοι πάνω από 2cmή όζοι πάνω από 1cmκαι με συγκεκριμένα ευρήματα στον υπέρηχο χρειάζεται να εξεταστούν με λήψη υλικού από παρακέντηση. Αυτή γίνεται με μια βελόνη, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και το υλικό που λαμβάνεται μελετάται για να διαπιστωθεί ένα υπάρχουν κύτταρα ύποπτα για κακοήθεια.

Πότε οι όζοι του θυρεοειδούς χρειάζεται να αντιμετωπιστούν χειρουργικά;

Η περαιτέρω αντιμετώπιση των όζων του θυρεοειδούς εξαρτάται από το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης, δηλαδή της FNA. Όζοι ύποπτοι για κακοήθεια αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Αλλά και όζοι καλοήθεις οι οποίοι σε επανέλεγχο με υπέρηχο αυξάνονται σε μέγεθος, είναι υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση.

Συνήθως η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αφαίρεση όλου του θυρεοειδούς αδένα (ολική θυρεοειδεκτομή) ή σε κάποιες περιπτώσεις αφαίρεση του ενός μόνο λοβού (λοβεκτομή). Η λήψη της τελικής απόφασης για χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται μετά από καλή μελέτη όλων των εξετάσεων του ασθενή.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.