Παθήσεις θυρεοειδούς

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και ποια είναι η λειτουργία του;

Ο θυροειδής αδένας είναι ένας σχηματισμός σαν πεταλούδα στη μεσότητα περίπου του λαιμού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Οι ορμόνες αυτές είναι η T3 (τριιωδοθυρονίνη)και η Τ4 (θυροξίνη).

Η παραγωγή των ορμονών αυτών και συνεπώς η λειτουργία του θυρεοειδούς ελέγχεται από μια άλλη ορμόνη, την TSH, η οποία παράγεται από την υπόφυση, έναν σχηματισμό του εγκεφάλου που βρίσκεται στη βάση του κρανίου.

Ποια είναι η λειτουργία των θυρεοειδικών ορμονών;

Οι θυρεοειδικές ορμόνες δρουν σε όλα σχεδόν τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών.

Έτσι επηρεάζουν τη λειτουργία σχεδόν όλων των συστημάτων και των οργάνων.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.