Δερματοχειρουργική

Στο ιατρείο λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα μικροεπεμβάσεων, στην οποία αντιμετωπίζονται καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις δέρματος υπό τοπική αναισθησία.

IMG_20-1920IMG_22-1920

Kακοήθεις βλάβες δέρματος

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα

Είναι από τις συχνότερα εμφανιζόμενες κακοήθεις βλάβες δέρματος  και κυρίως εμφανίζονται σε περιοχές εκτεθειμένες σε ηλιακή ακτινοβολία, όπως το κεφάλι και ο λαιμός. Έχουν την τάση να αναπτύσσονται πολύ αργά και σπάνια εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές. H χειρουργική εξαίρεση σε υγιή όρια και η ιστολογική εξέταση της βλάβης είναι η θεραπεία εκλογής.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων

Εμφανίζεται στο 25% των ασθενών και έχει άμεση σχέση με τη χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να εμφανιστεί σαν δερματική βλάβη ή σαν μια πληγή που δεν επουλώνεται. Έχει μεγαλύτερη πιθανότητα εξάπλωσης σε άλλες περιοχές σε σχέση με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Η έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική αφαίρεση της βλάβης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας.

Μελάνωμα

Είναι επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα. Αν και λιγότερο συχνή κακοήθης βλάβη δέρματος, χρήζει άμεσης και επιθετικής θεραπείας, διότι έχει μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος.

Καλοήθεις βλάβες δέρματος

Το μεγαλύτερο ποσοστό των δερματικών βλαβών είναι καλοήθεις. Τέτοιες καλοήθεις βλάβες είναι:

  • Λιπώματα
  • Διάφοροι τύποι σπίλων
  • Σμηγματογόνοι κύστεις

Οι παραπάνω βλάβες ενώ δεν εμφανίζουν κίνδυνο κακοήθειας, πολλές φορές δημιουργούν διαγνωστικό ή αισθητικό πρόβλημα ενώ οι σμηγματογόνοι κύστεις μπορεί να επιμολυνθούν και να δημιουργήσουν απόστημα. Στην περίπτωση αυτή συστήνεται η αφαίρεσή τους.

Είσφρυση όνυχος

Αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση του νυχιού, η οποία έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό τον έντονο πόνο και την παρουσία φλεγμονής. Συνήθως προκαλείται από μη σωστό κόψιμο του νυχιού, τη χρήση μη κατάλληλων υποδημάτων ή τραυματισμό του νυχιού. Η είσφρυση όνυχος συντηρητικά στα αρχικά στάδια ενώ σε προχωρημένα στάδια συνήθως χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική αντιμετώπιση ονομάζεται ονυχεκτομή και αφορά την χειρουργική αφαίρεση είτε όλου είτε ενός τμήματος του νυχιού και οδηγεί σε οριστική θεραπεία. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Επείγουσες Παθήσεις

  • Συρραφή τραύματος
  • Διάνοιξη αποστήματος
Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.