Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Τι είναι η σκωληκοειδής απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα όργανο που έχει τη μορφή «σκουλικιού», δηλαδή ένας σωληνοειδής σχηματισμός με μικρή διάμετρο, ο οποίος έχει τη βάση του στο αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου, το τυφλό, ενώ η κορυφή του είναι ελεύθερη στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης ονομάζεται οξεία σκωληκοειδίτιδα. Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια από τις συχνότερες καταστάσεις που θα οδηγήσουν τον ασθενή σε ένα επείγον χειρουργείο.

Η φυσική ιστορία της οξείας σκωληκοειδίτιδας συνήθως είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία ακολουθείται από τοπική ισχαιμία, νέκρωση του τοιχώματος και τελικά διάτρησή της. Η διάτρηση, εάν συμβεί, μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα (συλλογή πύου) γύρω από την περιοχή της σκωληκοειδούς ή ακόμη και σε γενικευμένη επιμόλυνση όλης της κοιλιάς, δηλαδή περιτονίτιδα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Τα κλασικά συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι:

  • Πόνος αρχικά γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια στο δεξιό κατώτερο τμήμα της κοιλιάς
  • Ανορεξία
  • Ναυτία και έμετος
  • Χαμηλός πυρετός

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εγκατασταθούν άλλοτε απότομα και γρήγορα και άλλοτε με πιο αργό ρυθμό.

Πως γίνεται η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας ξεκινά από το ιστορικό, δηλαδή τα συμπτώματα που περιγράφει ο ασθενής. Στη συνέχεια η κλινική εξέταση, δηλαδή η ψηλάφηση της κοιλιάς, μπορεί να είναι αρκετή για τη διάγνωση της νόσου.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις συνυπάρχει στις περισσότερες περιπτώσεις η αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Τέλος, συνήθως χρειάζεται να επιβεβαιωθεί η διάγνωση με κάποια απεικονιστική εξέταση, συνήθως υπέρηχο ή αξονική τομογραφία.

Υπάρχουν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα;

Η δυσκολία στη διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι ότι υπάρχουν αρκετές άλλες παθήσεις της κοιλιάς που μπορεί να εμφανιστούν με παρόμοια συμπτώματα, οι οποίες όμως δεν απαιτούν πάντα χειρουργείο για τη θεραπεία τους. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πολύ συχνά τα συμπτώματά τους σχετίζονται με τα έσω γεννητικά όργανα. Υπάρχουν όμως και παθήσεις του εντέρου αλλά και του ουροποιητικού συστήματος οι οποίες επίσης μπορούν να μιμηθούν τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας.

Ποια είναι η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι χειρουργική. Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να γίνει είτε με την κλασική ανοιχτή μέθοδο είτε λαπαροσκοπικά.

Η ανοιχτή σκωληκοειδεκτομή γίνεται με μια μικρή τομή στο δεξιό κατώτερο τμήμα της κοιλιάς. Η λαπαροσκοπική τεχνική γίνεται με τρεις μικρές οπές στην κοιλιά, για τη δίοδο των εργαλείων και της κάμερας.

Πολλές μελέτες έχουν συγκρίνει το αποτέλεσμα της ανοιχτής και της λαπαροσκοπικής  σκωληκοειδεκτομής. Στην πράξη η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή φαίνεται να υπερτερεί σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει σαφής διάγνωση, διότι δίνει τη δυνατότητα επισκόπησης όλης της κοιλιάς.

Επίσης έχει πλεονέκτημα σε παχύσαρκους ασθενείς. Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι η ανοιχτή μέθοδος υπερτερεί σε περιπτώσεις οπού έχει γίνει ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Η τελική εκλογή της κατάλληλης μεθόδου γίνεται μετά από συζήτηση του ασθενή με τον θεράποντα ιατρό και εξαρτάται τόσο από το στάδιο της νόσου όσο και από τη γενική κατάσταση του ασθενή.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.