Καρκίνος Στομάχου

 Ποιος είναι ο ρόλος του στομάχου;

Το στομάχι αποτελεί τη συνέχεια του οισοφάγου και είναι υπεύθυνο για την ανάμειξη των τροφών και την έναρξη του μηχανισμού της πέψης. Παράγει γαστρικό οξύ και διάφορα άλλα ένζυμα τα οποία βοηθούν στην πέψη των τροφών. Το μυικό τοίχωμα του στομάχου προκαλεί περισταλτικές κινήσεις και συσπάσεις οι οποίες προωθούν την τροφή στη συνέχεια του στομάχου, δηλαδή στο δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου;

Έχουν βρεθεί διάφοροι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

 • Η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα μικρόβιο που έχει βρεθεί ότι προκαλεί την ανάπτυξη γαστρικού έλκους. Εάν δεν εκριζωθεί μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή του τοιχώματος του στομάχου, χρόνια γαστρίτιδα και ατροφική γαστρίτιδα, που αποτελούν τα πρώτα βήματα στο μηχανισμό της καρκινογένεσης.
 • Άλλες καταστάσεις που προκαλούν χρόνια γαστρίτιδα, όπως η κακοήθης αναιμία
 • Διαιτητικοί παράγοντες, όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας παστών τροφίμων ή τροφίμων πλούσιων σε νιτρώδη
 • Το κάπνισμα
 • Η παχυσαρκία
 • Οικογενειακή προδιάθεση

Αντίθετα η δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Υπάρχει προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του στομάχου;

Ο καρκίνος του στομάχου εμφανίζει μεγάλη διαφορά στη συχνότητα εμφάνισής του σε σχέση με τη γεωγραφική περιοχή. Έτσι σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, πχ στην Ιαπωνία και στην Κορέα, υπάρχει πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού. Στη χώρα μας δεν συστήνεται ο προληπτικός έλεγχος εκτός από συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου είναι:

 • Απώλεια βάρους
 • Κοιλιακό άλγος
 • Ανορεξία
 • Τάση προς έμετο
 • Αίσθημα γρήγορου κορεσμού
 • Αναιμία και αίσθημα εύκολης κόπωσης

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του στομάχου;

Βασική διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο του στομάχου είναι η γαστροσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησηςεξετάζεται όλο το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο και λαμβάνονται βιοψίες από τα ύποπτα για κακοήθεια σημεία. Εκτός από τη γαστροσκόπηση, είναι απαραίτητη η αξονική τομογραφία της κοιλιάς, η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση των γειτονικών οργάνων και την πιθανότητα διασποράς της νόσου.

Πως γίνεται η σταδιοποίηση του καρκίνου του στομάχου;

Αφού έχει γίνει η διάγνωση του καρκίνου του στομάχου, το επόμενο βήμα είναι η σταδιοποίηση του καρκίνου. Στόχος της σταδιοποίησης είναι να διευκρινιστεί εάν η νόσος βρίσκεται περιορισμένη στο τοίχωμα του στομάχου ή έχει επεκταθεί και σε γειτονικά ή απομακρυσμένα όργανα καθώς και σε λεμφαδένες. Για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του στομάχου χρησιμοποιούμε:

Την αξονική τομογραφία. Μας δίνει πληροφορίες για την ύπαρξη μεταστάσεων σε άλλα όργανα αλλά και για την επέκταση της νόσου σε γειτονικά όργανα και λεμφαδένες.

Το ενδοσκοπικό υπέρηχο. Γίνεται όπως μια γαστροσκόπηση, η διαφορά όμως είναι ότι ο σωλήνας που προωθείται στο στομάχι έχει τη δυνατότητα μέσω υπερήχου να μας δείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια την επέκταση του καρκίνου στο τοίχωμα του στομάχου και στους λεμφαδένες. Επίσης μπορεί να λάβει βιοψίες από ύποπτες περιοχές.

Τη διαγνωστική λαπαροσκόπηση. Στόχος της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης είναι ο έλεγχος της περιτοναϊκής κοιλότητας για παρουσία περιτοναϊκών εμφυτεύσεων. Έχει βρεθεί ότι ένα ποσοστό ασθενών με αρνητική αξονική τομογραφία θα έχουν περιτοναϊκές εμφυτεύσεις στην διαγνωστική λαπαροσκόπηση.

Ποια είναι η θεραπεία ενός ασθενή με καρκίνο του στομάχου;

Hπλήρης αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του στομάχου μαζί με τους λεμφαδένες της περιοχής ονομάζεται γαστρεκτομή και δίνει στον ασθενή τις μεγαλύτερες πιθανότητες για μακροχρόνια επιβίωση. Ο τύπος της γαστρεκτομής εξαρτάται από την εντόπιση του όγκου. Η ολική γαστρεκτομή είναι η επέμβαση εκλογής για όγκους που εντοπίζονται στο ανώτερο τριτημόριο του στομάχου, ενώ η μερική (υφολική) γαστρεκτομή για όγκους στα κατώτερα δυο τριτημόρια του στομάχου. Και στις δύο περιπτώσεις είναι σημαντικό να αφαιρούνται οι λεμφαδένες που βρίσκονται γύρω από το στομάχι αλλά και οι λεμφαδένες που βρίσκονται γύρω από τα μεγάλα αγγεία (D2 γαστρεκτομή).

Χρειάζεται συμπληρωματική θεραπεία μετά από μια γαστρεκτομή;

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο του στομάχου θα χρειαστεί να υποβληθούν μετά το χειρουργείο σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Σκοπός είναι η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων που έχουν διασπαρθεί με την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό αποφασίζεται μετά το πέρας του χειρουργείου και με την έκθεση της ιστολογικής εξέτασης.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.