Αιμορροΐδοπάθεια και διατροφή

Η αιμορροΐδοπάθεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση και οφείλεται σε διόγκωση των φλεβών στην περιοχή του πρωκτού. Η διόγκωση αυτή προκαλεί και τα συμπτώματα της πάθησης δηλαδή πόνο, αιμορραγία και αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην διόγκωση των αιμορροΐδων είναι η δυσκοιλιότητα. Ευτυχώς για τον περισσότερο κόσμο, η αρχική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων είναι συντηρητική και ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με αιμορροΐδες αρχικού σταδίου ωφελούνται από την αλλαγή των συνηθειών διατροφής τους.

Ποιες αλλαγές επομένως στην διατροφή θα βοηθήσουν και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε.

  • Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Συστήνεται η κατανάλωση 25-30 γρ φυτικών ινών ημερησίως. Εάν μέχρι τώρα ακολουθούσατε μια δίαιτα φτωχή σε φυτικές είναι σημαντικό η αύξηση της κατανάλωσης των φυτικών ινών να γίνει σταδιακά προς αποφυγή σπασμού του εντέρου.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται ενδεικτικά οι τροφές με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες ανά μερίδα.

¾ του φλυτζανιού δημητριακά τύπου All Bran 18.5 γρ
1 φλυτζάνι δημητρικά από νιφάδες βρώμης 9.0 γρ
1 ½ φλυτζάνι ζυμαρικών ολικής άλεσης 3.2 γρ
1 μέτριο αχλάδι με τη φλούδα 5.5 γρ
1 μέτριο μήλο με τη φλούδα 4.4 γρ
½ φλυτζάνι αρακάς βρασμένος 3.5-4.4 γρ
1 μέτρια πατάτα 3.6 γρ
½ φλυτζάνι λαχανικά κατεψυγμένα 4.0 γρ
1 φλυτζάνι φασόλια μαγειρεμένα 14.5 γρ
1 φλυτζάνι φακή μαγειρεμένη 7.5 γρ
½ φλυτζάνι αμύγδαλα 5.4 γρ
½ φλυτζάνι σταφίδες 7.4 γρ
  • Η κατανάλωση τουλάχιστον 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως σε συνδυασμό με δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή της δυσκοιλιότητας
  • Αποφυγή επεξεργασμένων τροφών, όπως έτοιμα κατεψυγμένα φαγητά και fast food.
  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης
  • Αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος
  • Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ή προϊόντα ολικής άλεσης

Απαραίτητη είναι φυσικά η ιατρική εξέταση και η εξατομίκευση των οδηγιών ανάλογα με το στάδιο της αιμορροΐδοπάθειας.  Οι παραπάνω διατροφικές οδηγίες είναι γενικού περιεχομένου και πρέπει πάντα να εξατομικεύονται ανάλογα με τον κάθε ασθενή.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη
Η ιατρός ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Από το 2015 είναι Eπιμελήτρια Γενική Χειρουργός στο νοσοκομείο Metropolitan, στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας και Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Τον Οκτώβριο του 2017 ,μετά από διετή παρακολούθηση του Eυρωπαϊκού Σχολείου Περιτοναϊκής Κακοήθειας (European School of Peritoneal Surface Oncology), έλαβε το επίσημο Δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για την Αντιμετώπιση της Περιτοναϊκής Κακοήθειας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την εφαρμογή της υπέρθερμης διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με τίτλο διατριβής «Προγονικά κύτταρα παχέος εντέρου και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση». Είναι συγγραφέας πλήθους ανακοινώσεων και εργασιών με αντικείμενο την Περιτοναϊκή Κακοήθεια και την Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ενώ έχει πολλές συμμετοχές και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Ιατρός δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας 8, Αμπελόκηποι.